Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συμφέρει ή όχι να εξαγοράσω τα πλασματικά;

Δευτέρα, 06 Νοεμβρίου 2017 09:55 μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς

Ζήτημα γεννάται, αφ’ ης στιγμής, τα στελέχη, εξετάζουν το ενδεχόμενο αποστρατείας, με σκοπό την απόληψη της σύνταξής τους και στο πλαίσιο αξιολόγηση ασφαλώς, της δυνατότητάς τους, για αναγνώριση, μέσω εξαγοράς, πλασματικών ετών

συντάξιμης υπηρεσίας.

Οπωσδήποτε τα ανωτέρω εξετάζονται υπό το πρίσμα της, κάθε άλλο, παρά αμελητέας, αύξησης, του ελάχιστου αριθμού ετών συντάξιμης υπηρεσίας που απαιτείται, για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, ο οποίος, από 01/01/2015 κι έπειτα, φτάνει τα σαράντα (40) έτη.

Σύμφωνα με την οικεία νομοθετική διάταξη (άρθρο 17 του Ν. 3865/2010), ο συνολικός χρόνος, ο οποίος δύναται να αναγνωριστεί, ως πλασματική συντάξιμη υπηρεσία, από όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, από 01/01/2011 και εφεξής, διαμορφώνεται, ανά έτος, κατ’ ανώτατο όριο, ως εξής:

σε τέσσερα (4) έτη για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του έτους 2011,
σε πέντε (5) έτη για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του έτους 2012,
σε έξι (6) έτη για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του έτους 2013 και
σε επτά (7) έτη για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1.1.2014 και εφεξής.


Επομένως, ο μέγιστος αριθμός ετών, τα οποία μπορούν να εξαγοραστούν και συνεπεία τούτου, να αναγνωριστούν, ως πλασματικά και συνεπώς να προσμετρηθούν, για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, είναι επτά (7).
Στα πλασματικά έτη, περιλαμβάνονται, ενδεικτικά, ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας, η απόκτηση τέκνων καθώς και τα «μάχιμα» εξάμηνα, ανάλογα με το υπηρεσιακό καθεστώς, ενός έκαστου ασφαλισμένου.

Οι ανωτέρω διατάξεις, έχουν ανάλογη εφαρμογή και στους νέους ασφαλισμένους, δηλαδή, σε όσους ασφαλίστηκαν, για πρώτη φορά, από 1.1.1993 και μετά, σε οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό κύριας ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένου και του Δημοσίου.


Ας σημειωθεί, ότι βάσει του νέου ασφαλιστικού νόμου, το κόστος εξαγοράς ανέρχεται στο 20% των μηνιαίων αποδοχών κάθε ενδιαφερομένου, όπως αυτές θα είναι διαμορφωμένες το μήνα πριν από την αίτησή του, πολλαπλασιασμένο επί τον αριθμό των μηνών προς εξαγορά ( 20% μηνιαίων αποδοχών * x μήνες).
Σε κάθε περίπτωση, άλλωστε, η σκοπιμότητα και η ωφελιμότητα μίας τέτοιας ενέργειας καθώς επίσης, ο αριθμός των πλασματικών ετών αλλά και ο κατάλληλος χρόνος άσκησης του δικαιώματος αυτού, δεν δύνανται, παρά να αξιολογούνται, εξατομικευμένα, σε συνάρτηση με τις ιδιαιτερότητες, υπηρεσιακές ή προσωπικές, κάθε ασφαλισμένου σε συσχετισμό ασφαλώς και με την ανταποδοτικότητα μιας τέτοιας ενέργειας.

Δικηγορικό Γραφείο
Αδαμαντία Σκαπέτη & Συνεργάτες
Llm Εργατικού Δικαίου Νομικής Αθηνών
Λ.Μεσογείων αρ.167 τ.κ:115-25 Αθήνα
Τηλ: 210 6779603 /211 1832498
Συνεργασία Armyvoice.gr με την ομάδα της Εργατολόγου Αμάντας Σκαπέτη

Πηγή: armyvoice.gr

Σχετικά Άρθρα

Το ASPApolice.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία των χρηστών Περισσότερα...