Συνάντηση της ΕΑΥΘ με τον Υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, κ. Σταύρο Καλαφάτη.

Το Προεδρείο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, κ. Σταύρο Καλαφάτη, μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων.

Οι εκπρόσωποί μας ευχήθηκαν εκ του σύνεγγυς στον κ. Υπουργό μια καλή, γόνιμη και δημιουργική θητεία. Ταυτόχρονα, εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους για την άμεση ανταπόκρισή του στο αίτημα συνάντησης, αποδεικνύοντας ότι τα θέματα του αστυνομικού προσωπικού βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων του.
Κατόπιν, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις πρόσφατες διεκδικήσεις της Ένωσής μας. Αρχικά, αναφέρθηκε το επίκαιρο ζήτημα της πρόσληψη συνοριακών φυλάκων και της τοποθέτησης μέρους αυτών στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Όπως τονίσαμε, η μόνη δίκαιη λύση που δεν παρακάμπτει τον Κώδικα Μεταθέσεων είναι η τροποποίηση του οργανογράμματός της ΔΑΚΑΘ, η αύξηση των οργανικών θέσεων της και η ενίσχυσή της με μόνιμο προσωπικό μέσω των τακτικών μεταθέσεων.
Στην ίδια κατεύθυνση, εκφράσαμε τις αντιρρήσεις μας για την δημιουργία Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, η οποία θα υπάγεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η όποια απόφαση για δημιουργία ειδικής ομάδας αστυνόμευσης που θα δραστηριοποιείται στα Πανεπιστήμια, θα πρέπει να τεθεί στην αρμοδιότητα του Υπουργείο Παιδείας. Άλλωστε, ο Νόμος κατάργησης του ασύλου έχει δώσει τη δυνατότητα στην Ελληνική Αστυνομία να επεμβαίνει στους πανεπιστημιακούς χώρους, όταν αυτό είναι αναγκαίο. Για να αλλάξει το τοπίο των πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, θα πρέπει οι αρμόδιοι να σταματήσουν να υπεκφεύγουν της πλήρους εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας και να ζητούν χωρίς επιφυλάξεις την συνδρομή των αστυνομικών δυνάμεων.
Στη συνέχεια, αναφερθήκαμε στην τεράστια και αδιαμφισβήτητη συνεισφορά των Αστυνομικών στο μεταναστευτικό ζήτημα, την φύλαξη της συνοριογραμμής του Έβρου, καθώς και στον περιορισμό διασποράς του covid-19. Το Προεδρείο εξέφρασε για ακόμη μια φορά την ανάγκη υλικής ανταμοιβής του αστυνομικού προσωπικού για την αξιοσημείωτη προσπάθεια που καταβάλλει και για όσα προσφέρει μέσα στις αντίξοες συνθήκες της πανδημίας, κάτι που έγινε και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες. Επιπρόσθετα, επισημάνθηκε η αναγκαιότητα θέσπισης επιδόματος για την ΟΠΚΕ και τους δικυκλιστές, το οποίο θα λειτουργήσει και ως κίνητρο για την ενίσχυση των μάχιμων Υπηρεσιών με ανθρώπινο δυναμικό. Το έργο που επιτελούν οι συνάδελφοί μας είναι ιδιαίτερα σημαντικό και γι’αυτό θα πρέπει να ανταμείβονται ανάλογα με όσα προσφέρουν.
Σημειώνουμε ότι η ενίσχυση της ΓΑΔΘ με ικανό αριθμό Αστυνομικών μέσω των τακτικών μεταθέσεων είναι μια θετική συγκυρία, η οποία επιτεύχθηκε με παρέμβαση του κ. Υπουργού για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Ωστόσο, τονίστησαμε ότι για να διατηρηθεί η αξιοκρατία και η αποτελεσματικότητα μέσα στην ΕΛΑΣ, θα πρέπει να παρθεί η γενναία απόφαση της ορθής κατανομής του προσωπικού, ώστε να ενισχυθούν οι βασικοί πυλώνες της αστυνόμευσης, ήτοι τα Αστυνομικά Τμήματα και τα Τμήματα Ασφαλείας. Επιπλέον, οι αξιοκρατικές μεταθέσεις θα πρέπει να επεκταθούν κι εντός των Αστυνομικών Διευθύνσεων και ως προς αυτή την κατεύθυνση παραδόθηκε στον κ. Υπουργό η πάγια πρότασή μας για θέσπιση νέου Κώδικα εσωτερικών μεταθέσεων.
Ένα ακόμα ζήτημα που τέθηκε στον κ. Υπουργό είναι η πρόταση για αύξηση του ανώτατου μηνιαίου και ετήσιου ορίου των ωρών νυκτερινής απασχόλησης και την αποπληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων νυχτερινών ωρών εργασίας του αστυνομικού προσωπικού. Σε ένα ευνομούμενο κράτος καμία ώρα εργασίας δεν πρέπει να μένει απλήρωτη και οι Νόμοι που θεσπίζονται θα πρέπει να θωρακίζουν αυτήν την απαίτηση και όχι να θέτουν αδικαιολόγητα πλαφόν που θίγουν το δικαίωμα πληρωμής έκαστης ώρας εργασίας.
Από πλευράς του, ο κ. Υπουργός παρέλαβε τον φάκελο που περιείχε τις προτάσεις της Ένωσης και αποδέχτηκε τον δίκαιο χαρακτήρα των αιτημάτων μας. Επιπλέον, εξέφρασε την πρόθεσή του να συμβάλει ενεργά στην υλοποίηση αυτών, όπως έχει πράξει και για άλλα ζήτημα που αφορούν το αστυνομικό προσωπικό. Όπως μας ενημέρωσε, πρωταρχική του μέριμνα είναι η πραγμάτωση της κυβερνητικής δέσμευσης για ενίσχυση των Υπηρεσιών με νέο προσωπικό, το οποίο πρέπει να κατανεμηθεί με ορθολογικό τρόπο ώστε να μην προκληθούν υπηρεσιακές αποκλίσεις και αγκυλώσεις. Μέσο αυτής της οδού, θα δούμε περισσότερους μάχιμους Αστυνομικούς στους δρόμους, θα βελτιωθούν οι εργασιακές τους συνθήκες και θα εμπεδωθεί το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών.

   

Θεσσαλονίκη, 2 Φεβρουαρίου 2021

      

Ο Πρόεδρος                 Ο Γεν. Γραμματέας
ΤΣΑΪΡΙΔΗΣ Θεόδωρος       ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Γεώργιος
6936800701                     6948753589

 

Πηγή: eaythes.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ-ΣΥΝΤ/ΚΑ
  • Tags

ΚΟΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ:

Κύρια άρθρα

cache/resized/8c0b966de31885bff242323b2c195a98.jpg
Ο Πρόεδρος της ΕΑΥΘ, κ. Θεόδωρος Τσαϊρίδης, και ο Γενικός Γραμματέας, κ. Γεώργιος Χατζόπουλος,
cache/resized/8f7ac487bea9f2bfe2702039f25a7004.jpg
Το Προεδρείο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης συναντήθηκε με τον Βουλευτή Β’
cache/resized/b1b0e6b4d5caa7725b798240a95ae0ef.jpg
Έπειτα από αίτημα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, μέλη του Προεδρείου της
cache/resized/c667f4604e7752bd3ba1257c70b7bd2c.jpg
Έγγραφο της Ένωσης προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ, και τον Αρχηγό της
cache/resized/1f60e96997d9a10515fc53ab4ad0539c.jpg
Είναι απόλυτα δικαιολογημένη η αγανάκτηση των δημάρχων στα θέματα ασφάλειας. Αλλά η αλήθεια απέχει
cache/resized/810a278991680b1c31e3151580f4994e.jpg
Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης ευχαριστεί θερμά όλους τους συναδέλφους που
cache/resized/fc1c7d35f7241aa00c57f2c3d22ee87a.jpg
Το καλοκαίρι υπήρξαν μαζικές αποχωρήσεις από την Τροχαία Θερμής. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, σταδιακά
cache/resized/d9a4afe6f60e74ed6ba8d08f70f0aeb0.jpg
Με μια πρώτη ματιά φαίνονται δελεαστικές οι αποσπάσεις των αστυνομικών (με έξοδα δημοσίου).

Το ASPApolice.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία των χρηστών Περισσότερα...