Ζητάμε λύσεις και όχι προεκλογικές υποσχέσεις Κύριο

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης ανέλαβε ακόμη μία πρωτοβουλία με στόχο να αναδείξει τα προβλήματα του κλάδου μας εκπληρώνοντας τον ρόλο και τους σκοπούς του συνδικάτου μας.

Η ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση γνώρισε μεγάλη επιτυχία χάρη στις τοποθετήσεις των βασικών ομιλητών, του Εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης κ. Βασίλειου Φλωρίδη και του Καθηγητή Νομικής Σχολής του ΑΠΘ - Ποινικολόγου κ. Λάμπρου Μαργαρίτη.

Χθες το απόγευμα, εκλεγμένοι Βουλευτές, Δήμαρχοι κι εκπρόσωποι της πολιτικής σκηνής της πόλης μας συναντήθηκαν στο ξενοδοχείο «Grand Hotel Palace» για να αναλύσουν και να αναζητήσουν λύσεις για όσα τροχοπεδούν το αστυνομικό έργο και την κοινωνική ευημερία.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης κ. Θεόδωρος Τσαϊρίδης καλωσόρισε τους παρισταμένους, έθεσε τα προβλήματα που απασχολούν το αστυνομικό προσωπικό και απαιτούν πολιτική βούληση για την επίλυσή τους.

Η αναγνώριση του επαγγέλματος μας ως επικίνδυνου – ανθυγιεινού, η απομάκρυνση των Αστυνομικών από τα μέτρα τάξης σε αθλητικές εκδηλώσεις, το πανεπιστημιακό άσυλο, η καθιέρωση της επίθεσης σε Αστυνομικό εν ώρα υπηρεσίας ως ιδιώνυμου αδικήματος και ο ρόλος του Αστυνομικού στο σύγχρονο έγκλημα ήταν η βασική θεματολόγια της συζήτησης και ζητήθηκε από τους παρευρισκόμενους να τοποθετηθούν επί αυτών χωρίς μεγάλες παρεκκλίσεις.

Ο λόγος δόθηκε στον Πρόεδρο της ΠΟΑΣΥ κ. Γρηγόριο Γερακαράκο, ο οποίος επισήμανε την ευθύνη που βαραίνει τις Κυβερνήσεις για την κατάσταση στην οποία έχει επέλθει η Ελληνική Αστυνομία.

Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής ΑΠΘ κ. Λάμπρος Μαργαρίτης, κατά την τοποθέτησή του αναφέρθηκε στις προωθούμενες τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και την ανησυχία που έχουν προκαλέσει στο αστυνομικό προσωπικό, ενώ επιφυλάχθηκε για την καθιέρωση της επίθεσης σε Αστυνομικό εν ώρα υπηρεσίας ως ιδιώνυμου αδικήματος, αναφέροντας ότι η έννοια του «ιδιώνυμου» παραπέμπει σε παλαιότερες εποχές, συμπληρώνοντας ότι το αίτημά μας θα πρέπει να αφορά την αυστηροποίηση των ποινών.

Εν συνεχεία, ο Εισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης κ. Βασίλης Φλωρίδης έθεσε σε διαφορετική βάση την νομολογία και τον τρόπο με τον οποίο αυτή εφαρμόζεται. Διαχώρισε τους εγκληματίες από τους ταραξίες, λέγοντας ότι οι πρώτοι συνήθως δεν σωφρονίζονται και επαναλαμβάνουν τα αδικήματά τους. Σε αντίθεση, οι ταραξίες αν δουν ότι εφαρμόζονται ποινές φυλάκισης αποτρέπονται και σταματούν την δράση τους γιατί δεν είναι αληθινοί εγκληματίες αλλά εκμεταλλεύονται την κατάσταση και την ατιμωρησία. Ως παράδειγμα, έδωσε τον αθλητικό «νόμο Ορφανού». Μολονότι ο Νόμος εφαρμόστηκε για μικρό χρονικό διάστημα είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσουν τα επεισόδια βίας στα γήπεδα για περίπου 2 χρόνια.

Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση

ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Βουλευτής A’ Θεσσαλονίκης κ. Νικόλαος Παρασκευόπουλος,

ο πρώην Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης και Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης κ. Θεόδωρος Καράογλου,

ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Βουλευτής A’ Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Καλαφάτης,

ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών και Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης κ. Δημήτριος Μάρδας,

ο πρώην Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και Βουλευτής A’ Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας,

ο Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης κ. Γεώργιος Αρβανιτίδης,

ο Βουλευτής A’ Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννης Δελής,

η Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης κα Κατερίνα Μάρκου,

ο Βουλευτής A’ Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννης Σαρίδης,

ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας,

ο Δήμαρχος Δέλτα κ. Ευθύμιος Φωτόπουλος,

ο Δήμαρχος Λαγκαδά και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) κ. Ιωάννης Καραγιάννης,

ο Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης,

ο Πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ κ. Γρηγόριος Γερακαράκος,

ο Αντιπρύτανης ΑΠΘ κ. Θεόδωρος Λαόπουλος,

οι υποψήφιοι Δήμαρχοι του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, κ. Νίκος Ταχιάος και κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης,

η εκπρόσωπος του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Μάρκου Μπόλαρη κα. Ελευθερία Σιούρλα,

ο πολιτευτής ΑΝΕΛ Β΄ Θεσσαλονίκης κ. Παρασκευάς Μαραπίδης,

ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Παυλίδης,

ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ κ. Γεώργιος Φεστερίδης,

εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της ΠΟΑΣΥ και πολλοί Αστυνομικοί.

Την συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος κα Μαρία Σαμολαδά.

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των εκλεγμένων Βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου. Δυστυχώς, κοινή διαπίστωση αποτέλεσε το γεγονός ότι οι περισσότεροι, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, αρκέστηκαν σε προεκλογικού τύπου διαπιστώσεις και υποσχέσεις, χωρίς να δώσουν κάποια απτή δέσμευση για τον τρόπο επίλυσης των προβλημάτων του κλάδου μας.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η λιμνάζουσα κατάσταση στους κόλπους της Αστυνομίας και η ανομία στους δρόμους οφείλονται στην αδυναμία των Κυβερνήσεων να νομοθετήσουν αποδίδοντας δικαιοσύνη, χωρίς διευκολυντικούς Νόμους που διατηρούν την υφιστάμενη ατιμωρησία. Η αναγνώριση του έργου του Αστυνομικού όπως της αρμόζει, μακριά από αναχρονιστικές αντιλήψεις που του δίνουν τον ρόλο του «κακού», θα έχει μόνο θετικό πρόσημο στην εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας. Μόνο έτσι θα πάψουν επιτελούς τα φαινόμενα και τα επεισόδια που μας οδηγούν σε κοινωνική οπισθοδρόμηση, ενώ παράλληλα διασύρουν την χώρα μας στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Τέλος, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κατά την τοποθέτησή του εξέφρασε μια θετική πρόταση που θα βοηθήσει πολύ τα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα. Όπως ανέφερε, μέχρι σήμερα υπάρχει ειδική νομοθετική ρύθμιση μεταξύ των Υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών ώστε να διευκολύνονται οι δωρεές των Δήμων προς τα Κέντρα Υγείας. Ο κ. Καραγιάννης τόνισε ότι ήδη έχει αιτηθεί να ψηφιστεί η ίδια νομοθετική ρύθμιση μεταξύ των Υπουργείου Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη για να υπάρχει η δυνατότητα δωρεών από τους Δήμους προς τα Αστυνομικά Τμήματα.

Η Ένωσή μας διατηρεί στο ακέραιο όλα τα αιτήματά της και θα συνεχίσει να αγωνίζεται έως ότου υπάρξουν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που θα εξασφαλίσουν μια νέα, αποτελεσματικότερη Αστυνομία, με σεβασμό όχι μόνο στον Πολίτη αλλά στον ίδιο τον εργαζόμενο Αστυνομικό, ο οποίος θα εκτελεί απρόσκοπτα το λειτούργημα του, έχοντας όχι μόνο υποχρεώσεις αλλά και δικαιώματα.

Θεσσαλονίκη, 19 Μαρτίου 2019

                

Ο Πρόεδρος

 ΤΣΑΪΡΙΔΗΣ Θεόδωρος

6936800701

Ο Γεν. Γραμματέας

ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Γεώργιος

6948753589

 

 

   

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ-ΣΥΝΤ/ΚΑ
  • Tags

ΚΟΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ:

Κύρια άρθρα

cache/resized/9c009fb891be40145273fecc98af7ced.jpg
Έγγραφο της Ένωσης προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ, και τον Αρχηγό της
cache/resized/269bf5a6212b5b813fb505ce54a6c8df.jpg
Η μαζική ανταπόκριση των Αστυνομικών στην εθελοντική αιμοδοσία της Ένωσης, ξεπέρασε κάθε προσδοκία.
cache/resized/a18a9e9f4797ce4d204f2db670b5cdd5.jpg
Δυστυχώς καθημερινά διαπιστώνουμε ότι λαμβάνονται μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας σε όλη την
cache/resized/b7273b5a224af6dd3f755a10ad64bf44.jpg
Σε συνέχεια των ενεργειών της Ομοσπονδίας μας για την προστασία του αστυνομικού προσωπικού από τον
cache/resized/f4139fcdfab2c3e85b5be92247f62104.jpg
Το Προεδρείο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε την Υποδιεύθυνση Τροχαίας
cache/resized/09fc23b39cd22cdecdb1345331356633.jpg
Ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης, δράττοντας της ευκαιρίας, συνάντησαν τον Υφυπουργό
cache/resized/29f44abdef4d519238bfe5bd298ca737.jpg
Έγγραφο της Ένωσης προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, μέσω ΠΟΑΣΥ, για την
cache/resized/27e27f36bd0175b53cedfe7bb36a5cbd.jpg
Από την αρχή ανάληψης των καθηκόντων του ο Υπουργός κ. Χρυσοχοΐδης επιχείρησε να βάλει μία τάξη

Το ASPApolice.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία των χρηστών Περισσότερα...