Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σοκ: 257 αποσπασμένοι από τα άδεια Αστυνομικά Τμήματα!!!

Έγγραφο της Ένωσης προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ, και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο κ. Μιχαήλ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗ, μέσω ΠΟΑΣΥ, με κοινοποίηση στους Βουλευτές Νομού Θεσσαλονίκης, τον Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγο κ. Κωνσταντίνο ΣΚΟΥΜΑ, τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης, Υποστράτηγο κ. Λάζαρο ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟ και τον Διευθυντή Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, Ταξίαρχο κ. Χρήστο ΜΠΟΥΛΟΥΜΠΑΣΗ για τον δυσθεώρητο αριθμό των αποσπασμένων από Αστυνομικά Τμήματα.

    

Κύριε Υπουργέ,

Κύριε Αρχηγέ,

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, ως νόμιμος εκπρόσωπος των Αστυνομικών που υπηρετούν στη ΓΑΔΘ, έχει επανειλημμένα καταγγείλει τα υπηρεσιακά «ανομήματα» των διοικούντων, διαμηνύοντας ότι η παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων δεν μπορεί να γίνει πλέον ανεκτή. Το φιλότιμο και η υπομονή μας έχουν εξαντληθεί προ πολλού, πλην όμως, η Ηγεσία συνεχίζει την αποδυνάμωση των Αστυνομικών Τμημάτων, βασιζόμενη στο γνωστό «γαϊτανάκι» των αποσπάσεων.

Η πεισματική, έως σκανδαλώδης, επιλογή των ΑΤ για κάθε είδους αποσπάσεις, έχει παγιώσει την υπολειτουργία των Τμημάτων και την αίσθηση διαχωρισμού του προσωπικού.

Μετά από ενδελεχή έρευνα του Προεδρείου συγκεντρώθηκαν τα κάτωθι στοιχεία που σκιαγραφούν πλήρως την δραματική κατάσταση που επικρατεί στα ΑΤ, λόγω των απεριορίστων αποσπάσεων σε άλλες Υπηρεσίες. Χαρακτηριστικά θα αναφέρουμε ότι το ΑΤ Λευκού Πύργου, το μεγαλύτερο Τμήμα της πόλης, έχει οργανική δύναμη 328 άτομα, αλλά η πραγματική δύναμη είναι 224.

Σημειώνουμε ότι στις αποσπάσεις δεν περιλαμβάνουμε τις αναρρωτικές άδειες, τις άδειες ανατροφής τέκνων, τις ειδικές άδειες, τις αποσπάσεις σε νησιά και Έβρο για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος. Αν συνυπολογίσουμε κι αυτές, ο αριθμός των απόντων από τα ΑΤ μειώνεται περαιτέρω.

Το γενικό συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουμε είναι ότι σε όλα τα ΑΤ, τα οργανογράμματα δεν τηρούνται ούτε «στα χαρτιά» και η λειτουργία τους γίνεται με το 50% της προβλεπόμενης δύναμης. Κατά συνέπεια, οι εργασιακές καταστρατηγήσεις έχουν γίνει μόνιμο φαινόμενο και έχουν επανέλθει απαράδεκτες παραβιάσεις, όπως τα διπλά νυχτερινά, η ανάκληση ημερήσιων αναπαύσεων και η μη έκδοση εβδομαδιαίας υπηρεσίας.

Σας παραθέτουμε αναλυτικά τον αριθμό των αποσπασμένων Αστυνομικών ανά Αστυνομικό Τμήμα:

 

ΑΤ ΛΕΥΚΟΥ ΠΥΡΓΟΥ

50

ΑΤ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ

17

ΑΤ ΒΟΛΒΗΣ

15

ΑΤ ΔΕΛΤΑ

9

ΑΤ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ

5

ΑΤ ΘΕΡΜΗΣ

11

ΑΤ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

13

ΑΤ ΚΑΛΙΝΔΟΙΩΝ

6

ΑΤ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥ

15

ΑΤ ΛΑΓΚΑΔΑ

12

ΑΤ ΝΕΑΠΟΛΗΣ - ΣΥΚΕΩΝ

11

ΑΤ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ

13

ΑΤ ΠΥΛΑΙΑΣ - ΧΟΡΤΙΑΤΗ

18

ΑΤ ΤΟΥΜΠΑΣ - ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ

20

ΑΤ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ

9

ΑΤ ΧΑΡΙΛΑΟΥ-ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ

21

ΑΤ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

12

ΣΥΝΟΛΟ

257

 

Επειδή όταν μιλούν οι αριθμοί, τα λόγια περισσεύουν, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η γενική αστυνόμευση και η πάταξη της μικροεγκληματικότητας στη Θεσσαλονίκη έχουν αφεθεί στην τύχη τους και ο χαρακτηρισμός «υπηρεσιακές ανάγκες» που συνοδεύει κάθε απόσπαση, λειτουργεί πλέον ως η κολυμπήθρα του Σιλωάμ. Το δυσθεώρητο σύνολο των 257 αποσπασμένων καταρρίπτει το αφήγημα των σοβαρών και επειγουσών αναγκών, καθώς, μόνο μια ελάχιστη μειοψηφία που αγγίζει διψήφιο αριθμό, αφορά πραγματικές υπηρεσιακές ανάγκες και δικαιολογεί την απομείωση των άδειων ΑΤ για την ενίσχυση άλλων Αστυνομικών Διευθύνσεων.

Αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι η γενικότερη στάση των διοικούντων και η ριζωμένη αντίληψη χρόνων, που έχει καταστήσει τους Αστυνομικούς των ΑΤ σε εργαζόμενους «δεύτερης κατηγορίας». Επίσης, επιβάλλεται η οριστική απαγκίστρωση της ΕΛΑΣ από εξωγενείς παράγοντες που παρεμβαίνουν για την ικανοποίηση αιτημάτων ημέτερων.

Σας ενημερώνουμε ότι σύντομα θα επανέλθουμε με στοιχεία για άλλες Αστυνομικές Διευθύνσεις της ΓΑΔΘ, τις οποίες είχατε δεσμευτεί να ενισχύσετε προς όφελος της υπηρεσιακής ευρυθμίας και της ασφάλειας των πολιτών, πλην όμως, η δύναμή τους μειώθηκε. Επιπλέον, σας επισυνάπτουμε εκ νέου την πρότασή μας για τη θέσπιση ενός δίκαιου και διαφανή Κώδικα εσωτερικών μεταθέσεων και αποσπάσεων, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει τη βάση για σύγχρονες και αξιοκρατικές εσωτερικές λειτουργίες στην Ελληνική Αστυνομία.

Η μέχρι σήμερα εμπειρία μας, μας έχει διδάξει ότι όσο εύκολα εκφράζονται οι δεσμεύσεις και τα ευχολόγια, τόσο δύσκολα πραγματώνονται προς επίλυση των κακώς κειμένων. Δεδομένου αυτού, σας γνωστοποιούμε ότι αν δεν υπάρξει άμεση επανεξέταση των αποσπάσεων και ενίσχυση των ΑΤ, θα προσφύγουμε στη δικαιοσύνη για την προστασία των συναδέλφων μας και την αποκατάσταση της υπηρεσιακής τάξης.

   

Θεσσαλονίκη, 24 Μαΐου 2021

              

Ο Πρόεδρος                 Ο Γεν. Γραμματέας

ΤΣΑΪΡΙΔΗΣ Θεόδωρος       ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Γεώργιος

6936800701                     6948753589

 

Πηγή: eaythes.gr

Σχετικά Άρθρα

Το ASPApolice.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία των χρηστών Περισσότερα...