Πρόταση για καθολική αξιολόγηση των ευπαθών στόχων της ΓΑΔΘ και δημιουργία Υπηρεσίας Φύλαξης Ευπαθών Στόχων στη Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσσαλονίκης

Πρόταση της Ένωσης προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ, τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο κ. Μιχαήλ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗ, τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης, Υποστράτηγο κ. Λάζαρο ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟ, τον Διευθυντή Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, Ταξίαρχο κ. Χρήστο ΜΠΟΥΛΟΥΜΠΑΣΗ και τον Διευθυντή Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Ταξίαρχο κ. Αντώνιο ΤΖΙΤΖΗ, για καθολική αξιολόγηση των ευπαθών στόχων της ΓΑΔΘ και δημιουργία Υπηρεσίας Φύλαξης Ευπαθών Στόχων στη Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσσαλονίκης.

 

Το Προεδρείο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε επίσκεψη σε διάφορα σημεία της πόλης, όπου οι Αστυνομικοί εκτελούν χρέη σκοπού σε ευπαθείς στόχους.

Έχουν περάσει σχεδόν δυο χρόνια από τότε που η Ένωση απέστειλε την υπ’αριθμ. 88/2018 από 3-7-2018 επισυναπτόμενη πρόταση για την δημιουργία Υπηρεσίας Φύλαξης Ευπαθών Στόχων στη Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσσαλονίκης. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, σχεδόν τίποτα δεν έχει αλλάξει και οι λόγοι που υπαγορεύουν την ανάγκη υιοθέτησης της πρότασής μας παραμένουν αμετάβλητοι.

Στην εν λόγω πρόταση είχαμε αναφέρει με ακρίβεια και αριθμητικά στοιχεία τα προβλήματα που παρουσιάζουν οι σκοπιές της ΓΑΔΘ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, η Ηγεσία να προχωρήσει σε κάποιες λύσεις, οι οποίες ήταν πρόσκαιρες και γρήγορα γυρίσαμε στην πρότερη κατάσταση.

Ακόμα και η διακοπή ορισμένων φυλάξεων -διότι αποδείχθηκε ότι δεν συνέτρεχαν πλέον οι λόγοι που τις επιβάλλουν- σε σύντομο χρονικό διάστημα άρθηκε και η Ελληνική Αστυνομία τις επωμίζεται μέχρι σήμερα.

Κατά την παραμονή των εκπροσώπων μας στα διάφορα φυλάκια σκοπών, διαπιστώθηκε ότι σε πολλές σκοπιές υπάρχουν πολλές φθορές που δεν επισκευάζονται λόγω αμέλειας, με συνέπεια οι Αστυνομικοί να εκτίθενται σε κίνδυνο της σωματικής ακεραιότητας και της υγείας τους. Για παράδειγμα, εντοπίσαμε ότι υπάρχουν σκοπιές χωρίς κλειδαριές, με ασυντήρητα ή μη λειτουργικά κλιματιστικά, με προβολείς που δεν λειτουργούν γιατί κανείς δεν προβλέπει την αντικατάσταση των λαμπτήρων, ενώ παράλληλα, οι συνάδελφοι μάς εξέφρασαν παράπονα γιατί υπάρχουν σκοπιές που πλημμυρίζουν όταν βρέχει. Επίσης, σε καμία σκοπιά δεν έχει γίνει απολύμανση ή βιολογικός καθαρισμός, παράλειψη που παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις στην εποχή του κορωνοϊού.

Εντούτοις, επιβάλλεται να προχωρήσουμε σε μια εκ βάθους αναθεώρηση του γενικότερου τρόπου που φυλάσσονται οι ευπαθείς στόχοι. Όπως ενημερωθήκαμε, σε σημαντικούς στόχους, εκτός του σκοπού διατίθεται πεζή περιπολία ενός μόνο ατόμου(!) ως επιπλέον συνδρομή. Φυσικά, η απόφαση αυτή αυτοακυρώνεται καθότι για ευνόητους λόγους δεν επιτρέπεται ένας Αστυνομικός να περιπολεί μόνος του.

Ομοίως, έχει παρατηρηθεί ότι σε αρκετά γραφεία πολιτικών κομμάτων-πρεσβειών δεν υπάρχουν φυλάκια ή ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για το αστυνομικό προσωπικό. Κατά συνέπεια, οι συνάδελφοι μετατρέπονται σε άτυπους «θυρωρούς», χωρίς να εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις για την ασφαλή εκτέλεση της υπηρεσίας τους. Ακόμα πιο ακραία είναι η εκτέλεση υπηρεσίας σκοπού στα σκαλοπάτια μεταξύ ορόφων! Η λογική του ιθύνοντα νου χρήζει διερεύνησης και πρέπει να ελεγχθεί.

Για όλα τα παραπάνω, η Ένωσή μας ενημέρωσε προφορικά τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης και τον Διευθυντή Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, οι οποίοι αμφότεροι μάς διαβεβαίωσαν ότι θα προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να επισκευαστούν και να απολυμανθούν οι σκοπιές.

Ωστόσο, οι πολυάριθμοι φυλασσόμενοι στόχοι και οι κατ’ εξακολούθηση παραβιάσεις των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, δεν μας αφήνουν πολλά περιθώρια εφησυχασμού. Κι αυτό γιατί όσο συνεχίζουν να εισάγονται νέοι στόχοι χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η απόλυτη τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, ο ίδιος ο Αστυνομικός θα μετατρέπεται σε στόχο. Μόνο αν οι παρεμβάσεις αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα και δημιουργηθεί μια κεντρική Υπηρεσία που θα ασχολείται σε βάθος με τη διάθεση των δυνάμεων και τα προβλήματα που ανακύπτουν, θα αλλάξει η υφιστάμενη κατάσταση.

Η Ένωσή μας επιμένει και επαναφέρει την πρόταση για καθολική αξιολόγηση των ευπαθών στόχων της ΓΑΔΘ και την δημιουργία Υπηρεσίας Φύλαξης Ευπαθών Στόχων στη Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, με Αστυνομικούς που θα προέρχονται από όλες τις Αστυνομικές Διευθύνσεις της ΓΑΔΘ. Οι ενέργειες αυτές, θα αλλάξουν θεμελιωδώς τον τρόπο φύλαξης των ευπαθών στόχων και θα θωρακίσουν υπηρεσιακά τους Αστυνομικούς-σκοπούς της ΓΑΔΘ.

 

Θεσσαλονίκη, 5 Μαΐου 2020

       

Ο Πρόεδρος                   Ο Γεν. Γραμματέας
ΤΣΑΪΡΙΔΗΣ Θεόδωρος          ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Γεώργιος
6936800701                         6948753589

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ-ΣΥΝΤ/ΚΑ
  • Tags

ΚΟΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ:

Κύρια άρθρα

cache/resized/7c8b24e941e631bcb420681ee838caa1.jpg
Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης ευχαριστεί θερμά την εταιρεία «ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ», η οποία
cache/resized/6f3ca76d38c600652897d216f1553c5e.jpg
Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε τον Διευθυντή Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης,
cache/resized/0b4b5f2b0b56dda9b72db0c7f0d822ea.jpg
Ντράπηκε μέχρι και η ντροπή... Το δικαστήριο αποφάνθηκε πως ο θάνατος των ΕΥΑΓΓΕΛΙΝΕΛΗ και
cache/resized/d38d4f19403de5db0a2fb9edf70faa18.jpg
Παρέμβαση για τα θέματα της εγκληματικότητας και των «χίλιων» προβλημάτων, που όπως αναφέρει
cache/resized/73933ecb3ebfd7b1dd1ffc03b068a9f8.jpg
Διάλυση βάρεσε το Α.Τ. Αμπελοκήπων - Μενεμένης!! Παρά τις όποιες ενέργειες της Ένωσης, η
cache/resized/ca6524e44667d5e50053bca9b76b84a5.jpg
Ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης επισκέφθηκαν τον
cache/resized/3ea005ab50c4d12857ae99991a5dbb6e.jpg
Μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, για έκτη συνεχόμενη χρονιά, η Ένωση Αστυνομικών
cache/resized/5e8be3a5df566eadc822622f3a6c64a6.jpg
Αίτημα προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, μέσω ΠΟΑΣΥ, για είσοδο των

Το ASPApolice.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία των χρηστών Περισσότερα...