Υιοθέτηση σύγχρονων μεθόδων από την ΕΛ.ΑΣ για την ακινητοποίηση των καταδιωκόμενων οχημάτων Κύριο

Τρίτη, 04 Φεβρουαρίου 2020 21:46 μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς

Έγγραφο προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (μέσω ΠΟΑΣΥ) με πρόταση της Ένωσης για την ανάγκη υιοθέτησης νέων σύγχρονων μεθόδων από την ΕΛ.ΑΣ. για την ακινητοποίηση καταδιωκόμενων οχημάτων.

     

Κύριε Υπουργέ,

Οι τελευταίες καταδιώξεις εντός κι εκτός αστικού ιστού της Θεσσαλονίκης έχουν εγείρει ένα σημαντικό ζήτημα που αφορά στον τρόπο αντιμετώπισης των υπό καταδίωξη αυτοκίνητων, τα οποία μπορούν να αποβούν επικίνδυνα για τους πολίτες.

Επιπλέον, η ολοένα αυξανόμενη λαθροδιακίνηση παράνομων μεταναστών στη Βόρεια Ελλάδα και οι συνεχείς προσφυγικές ροές, που κατά κανόνα διέρχονται από τα γεωγραφικά όρια της ΓΑΔΘ ή κατευθύνονται προς το κέντρο της πόλης, θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των εμπλεκομένων και από τύχη δεν έχουμε θρηνήσει θύματα.

Ωστόσο, οι δυνατότητες των υπηρεσιακών οχημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας έρχονται σε πλήρη αντιδιαστολή με τα σύγχρονα οχήματα των παραβατών, οι οποίοι μετά από μια παράνομη πράξη το μόνο που επιθυμούν είναι να διαφύγουν από τις Αρχές και δεν υπολογίζουν οποιοδήποτε κόστος.

Επειδή στην χώρα μας διαμορφώνονται νέα δεδομένα, η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί και η κατάσταση δείχνει μη αναστρέψιμη, η Ελληνική Αστυνομία έχει χρέος να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αναγκαστική ακινητοποίηση των οχημάτων με μηχανικά μέσα, όταν αυτά δεν ανταποκρίνονται στα σήματα των συναδέλφων μας για να υποβληθούν σε έλεγχο.

Παρόμοιες μεθόδους χρησιμοποιούν οι αστυνομικές αρχές πολλών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά σύγχρονες μορφές εγκληματικής δράσης. Αντίστοιχα, η Ελληνική Αστυνομία προσπάθησε στο παρελθόν να υιοθετήσει την μέθοδο των «καρφιών» αλλά δεν τελεσφόρησε.

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης φρονεί  ότι οι κοινωνικές και υπηρεσιακές συνθήκες έχουν ωριμάσει και απαιτούν την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών υποβοήθησης, οι οποίες θα επιφέρουν απτά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας, διατηρώντας ταυτόχρονα ένα πλαίσιο ασφάλειας για τους συμπολίτες μας. Ειδικότερα, αν εισαχθούν στο Σώμα νέες τεχνολογίες, όπως η χρήση ταινιών ή διχτυών με καρφιά, θα επιτυγχάνεται η τεχνητή ανάσχεση των διωκόμενων οχημάτων με εξ αποστάσεως ακινητοποίηση.  Έτσι, οι πολίτες της Θεσσαλονίκης θα σταματήσουν να γίνονται θεατές  κινηματογραφικών καταδιώξεων με δυσάρεστες συνέπειες και οι δράστες θα συλλαμβάνονται.

Επειδή, η εφαρμογή της πρότασής μας πρέπει να είναι σύννομη και να εξασφαλίζεται η άρτια εκπαίδευση των Αστυνομικών, θεωρούμε ότι θα ήταν ιδιαιτέρως γόνιμη η συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας με Αστυνομίες άλλων χωρών, οι οποίες εδώ και χρόνια χρησιμοποιούν τέτοιες μεθόδους και τις έχουν εξελίξει προς όφελος όλων.

Πηγή: Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης

  

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ-ΣΥΝΤ/ΚΑ
  • Tags

ΚΟΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ:

Κύρια άρθρα

cache/resized/7c8b24e941e631bcb420681ee838caa1.jpg
Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης ευχαριστεί θερμά την εταιρεία «ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ», η οποία
cache/resized/6f3ca76d38c600652897d216f1553c5e.jpg
Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε τον Διευθυντή Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης,
cache/resized/0b4b5f2b0b56dda9b72db0c7f0d822ea.jpg
Ντράπηκε μέχρι και η ντροπή... Το δικαστήριο αποφάνθηκε πως ο θάνατος των ΕΥΑΓΓΕΛΙΝΕΛΗ και
cache/resized/d38d4f19403de5db0a2fb9edf70faa18.jpg
Παρέμβαση για τα θέματα της εγκληματικότητας και των «χίλιων» προβλημάτων, που όπως αναφέρει
cache/resized/73933ecb3ebfd7b1dd1ffc03b068a9f8.jpg
Διάλυση βάρεσε το Α.Τ. Αμπελοκήπων - Μενεμένης!! Παρά τις όποιες ενέργειες της Ένωσης, η
cache/resized/ca6524e44667d5e50053bca9b76b84a5.jpg
Ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης επισκέφθηκαν τον
cache/resized/3ea005ab50c4d12857ae99991a5dbb6e.jpg
Μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, για έκτη συνεχόμενη χρονιά, η Ένωση Αστυνομικών
cache/resized/5e8be3a5df566eadc822622f3a6c64a6.jpg
Αίτημα προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, μέσω ΠΟΑΣΥ, για είσοδο των

Το ASPApolice.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία των χρηστών Περισσότερα...