Μόνη κι αβοήθητη η Αστυνομία στο προσφυγικό. Δελτίο Τύπου της Ένωσης

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης εξέδωσε το κάτωθι δελτίο τύπου:

Τον τελευταίο χρόνο, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης έχει πολλάκις προειδοποιήσει την Ηγεσία και την τοπική αυτοδιοίκηση, για τις οδυνηρές συνέπειες της συσσώρευσης μεταναστών στην πόλη. Όλο αυτό το διάστημα, και παρά την κοινή παραδοχή για την γιγάντωση του προβλήματος, δεν έγινε καμία πρόοδος για την εξεύρεση λύσεων.

Απ’ ό,τι φαίνεται, έπρεπε να αναστατωθεί η κοινή γνώμη για να ανοίξει η συζήτηση των συνεπειών της αδιάκριτης μετακίνησης των προσφύγων. Η εικόνα που παρουσιάζει η πλατεία Αριστοτέλους είναι η κορυφή ενός παγόβουνου αμέλειας και κακοδιαχείρισης των προσφυγικών ροών. Ο τρόπος εισόδου των προσφύγων στην χώρα και η διακίνηση τους εντός αυτής είναι ένα ζήτημα που απαιτεί ώριμη και δραστική προσέγγιση, με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Αυτή τη στιγμή, δεκάδες πρόσφυγες έχουν κατακλύσει, όχι μόνο το Α.Τ. Λευκού Πύργου, αλλά και πολλές άλλες αστυνομικές Υπηρεσίες της πόλης, καθώς και τα Τμήματα Διαχείρισης Μετανάστευσης. Οι υπηρεσιακές δομές δε δύνανται να ανταποκριθούν στη μαζικότητα των συλλήψεων, κι έτσι ακόμα και οι διάδρομοι χρησιμοποιούνται ως χώροι κράτησης.

Ως εύλογο επακόλουθο, τα κρατητήρια είναι υγειονομικές βόμβες έτοιμες να εκραγούν. Ο παρατεταμένος συνωστισμός των κρατουμένων (οι οποίοι είναι υπερδιπλάσιοι από τον προβλεπόμενο αριθμό) δημιουργεί συνθήκες μετάδοσης νοσημάτων και πολλαπλασιασμό των μικροβίων.

Η αντιμετώπιση των προσφύγων πρέπει να διέπεται πρωτίστως από ανθρωπιστικά κριτήρια, και δευτερευόντως από κοινωνικά για να εξασφαλίζεται η δημόσια ευταξία και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

Είναι σαφές ότι η Ελληνική Αστυνομία έχει επωμιστεί μεγαλύτερο βάρος απ' όσο της αναλογεί. Η υφιστάμενη κατάσταση επιβάλλεται να βελτιωθεί με την έμπρακτη υποστήριξη της Πολιτείας, μέσω της ενίσχυσης με υλικοτεχνική υποδομή, και της μόνιμης συνδρομής των συναρμόδιων οργανισμών.

Δυστυχώς, το πρόβλημα έπρεπε να έρθει κυριολεκτικά «έξω από την πόρτα μας» για να αντιληφθούν οι εμπλεκόμενοι φορείς και τα αρμόδια Υπουργεία ότι η προσωρινότητα των λύσεων οδηγεί σε αδιέξοδα.

Θεσσαλονίκη, 8 Οκτωβρίου 2018

Ο Πρόεδρος

ΤΣΑΪΡΙΔΗΣ Θεόδωρος

Ο Αν. Γεν. Γραμματέας

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ Τριαντάφυλλος

THESSpolice

cache/resized/4add0c61e9978ede8a7498db00bfe0aa.jpg
Στο νομοσχέδιο που κατέθεσε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου στη Βουλή υπάρχει
cache/resized/782f5d39730b09bde90444c4602ede8d.jpg
Μετά από πιέσεις των μελών μας, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης ήρθε σε επικοινωνία με
cache/resized/9323ee5049a5339d5a6a4abe792f7ca8.jpg
Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης δεν έχει ενισχυθεί με νέα οχήματα πάνω από δέκα χρόνια.
cache/resized/ef99140d7e3488d47e36fc6104ff84fd.jpg
Κάθε χρόνο, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης παρέχει στα μέλη της και τα τέκνα αυτών,
cache/resized/96555dea38b368baf5e3a8140f563f68.jpg
Με διαταγή του Α.Ε.Α. η ΓΑΔΘ θα ενισχυθεί με 16 έγχρωμα οχήματα , 3 συμβατικά και 9 δίκυκλα μέσω