Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρόταση της Ένωσης για υποχρεωτικό προληπτικό έλεγχο υγείας των Αστυνομικών

Παρασκευή, 08 Δεκεμβρίου 2017 11:52 μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς

Επίσημες έρευνες, εύλογα, έχουν συγκαταλέξει το επάγγελμα του Αστυνομικού στα πιο στρεσογόνα. Οι αντίξοες εργασιακές συνθήκες, το άστατο ωράριο εργασίας και τα υψηλά επίπεδα

αδρεναλίνης, πολλές φορές ευθύνονται για την επιδείνωση της υγείας των εργαζόμενων Αστυνομικών, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό υποφέρουν από μετατραυματικό στρες.
Το πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας για αναγνώριση της επικινδυνότητας του επαγγέλματός μας, μπορεί να μην έχει ικανοποιηθεί ακόμα, πλην όμως δεν αναιρεί την πραγματικότητα. Τα αδιάσειστα στοιχεία για τους θανάτους Αστυνομικών εν ώρα υπηρεσίας, για τους θανάτους εκτός υπηρεσίας σε νεαρές ηλικίες από παθολογικά αίτια, αλλά και οι αυτοκτονίες Αστυνομικών, αποδεικνύουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και την ανάγκη συλλογικότερης διαχείρισής της.
Ο Έλληνας Αστυνομικός, όπως και το σύνολο των ενστόλων, καθημερινά αντιμετωπίζει επικίνδυνες καταστάσεις, διακινδυνεύοντας την σωματική του ακεραιότητα, κι έχοντας, κατά περίπτωση, την ευθύνη της ζωής άλλων ανθρώπων. Το νέο ασφαλιστικό, που θέτει ως όριο ηλικίας συνταξιοδότησης το 60ο έτος της ηλικίας, και το χαμηλό προσδόκιμο ζωής των Αστυνομικών επιβάλλουν τον προληπτικό έλεγχο υγείας του αστυνομικού προσωπικού με μέριμνα της Υπηρεσίας, ως ελάχιστη ένδειξη πρόνοιας και προστασίας.
Η Πολιτεία έκανε ένα θετικό πρώτο βήμα, εισάγοντας την υποχρεωτική εξέταση των συναδέλφων από ψυχολόγους. Δυστυχώς, η πρωτοβουλία αυτή αντιμετωπίζει το πρόβλημα κατά το ήμισυ, καθώς δεν θωρακίζει την σωματική υγεία των συναδέλφων μας.
Αν αναλογιστούμε ότι οι περισσότερες ασθένειες είναι ψυχοσωματικές και εκδηλώνονται με ανάλογα συμπτώματα, είναι χρέος όλων μας να ενδυναμώσουμε τις προσπάθειές μας για την καλή φυσική κατάσταση των εργαζόμενων Αστυνομικών, με την πρόωρη διάγνωση και πρόληψη των ασθενειών. Με αυτόν τον τρόπο είναι βέβαιο ότι θα διαφυλάττεται καλύτερα το πολυτιμότερο αγαθό όλων, η υγεία, και παράλληλα θα εκπαιδευτεί το προσωπικό στις έγκαιρες εξετάσεις υγείας.
Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης προτείνει τον υποχρεωτικό προληπτικό έλεγχο υγείας (check up) των συναδέλφων ανά πενταετία, μετά τη συμπλήρωση του 40ου έτους ηλικίας τους. Έτσι, με μια πλήρη κλινική εξέταση θα ανιχνεύονται τυχόν ευρήματα τα οποία χρειάζονται επιπλέον ιατρικό έλεγχο.
Πολύτιμο εργαλείο για την επίτευξη του ανωτέρου στόχου είναι τα Κεντρικά Ιατρεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Το άρτια καταρτισμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό θα μπορούσε να συμβάλλει στις προληπτικές εξετάσεις του συνόλου των υπηρετούντων Αστυνομικών της χώρας, ανά τακτά χρονιά διαστήματα, και εφόσον αυτό δεν καθίσταται δυνατό λόγω χιλιομετρικής απόστασης, οι συνάδελφοι να εξετάζονται στα δημόσια Νοσοκομεία της επικράτειας.

 

 

Ο Πρόεδρος

 ΤΣΑΪΡΙΔΗΣ Θεόδωρος

 

Ο Γεν. Γραμματέας

ΚΑΛΕΥΡΑΣ Αλέξανδρος

 

 

Σχετικά Άρθρα

Το ASPApolice.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία των χρηστών Περισσότερα...