Δεν χωράει άλλη καθυστέρηση στην αύξηση των οργανικών θέσεων της ΔΑΚΑΘ

Έγγραφο της Ένωσης προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ, μέσω ΠΟΑΣΥ, με κοινοποίηση 1) Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο κ. Μιχαήλ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗ, 2) Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης, Υποστράτηγο κ. Λάζαρο ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟ και 3) Διευθυντή Αστυνόμευσης Κρατικού Αερολιμένα Θεσσαλονίκης, Ταξίαρχο κ. Αριστείδη ΜΠΑΡΜΠΟΥΤΗ, για τα νέα υπηρεσιακά δεδομένα στη ΔΑΚΑΘ λόγω της επέκτασης του αεροδρομίου "Μακεδονία", τα οποία επιβάλλουν την αύξηση των οργανικών θέσεων και του προσωπικού.

 

Κύριε Υπουργέ,

Απευθυνόμαστε σ’εσάς, για να σας μεταφέρουμε τα διαρκώς εξελισσόμενα υπηρεσιακά προβλήματα στην Διεύθυνση Αστυνόμευσης Κρατικού Αερολιμένα Θεσσαλονίκης (ΔΑΚΑΘ).

Όπως γνωρίζετε, η επέκταση των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου «Μακεδονία» βρίσκεται σε ραγδαία πρόοδο. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες του νέου διαδρόμου προσγειώσεων-απογειώσεων και όπως προβλέπεται τον Απρίλιο θα λειτουργήσει μεγάλο μέρος του καινούργιου τμήματος. Παράλληλα, ο νέος τερματικός σταθμός του αεροδρομίου θα έχει παραδοθεί προς λειτουργία μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020. Η ανακαίνιση του υφιστάμενου αεροσταθμού έχει αλλάξει τα δεδομένα και μόνο τυχαίο δεν είναι το ότι η εταιρεία Fraport χαρακτήρισε το αεροδρόμιο «Μακεδονία» ως τη ναυαρχίδα της. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, το 2019 πέρασαν από το αεροδρόμιο 6.900.000 επιβάτες, ενώ οι αφίξεις επιβατών εξωτερικού σημείωσαν αύξηση 8,6%.

Όσο κι αν μας ικανοποιεί αυτή η εξέλιξη, δυστυχώς, η αστυνομική δύναμη και οι δυνατότητες της ΔΑΚΑΘ υπολείπονται κατά πολύ αυτών που απαιτούνται.

Κατά το έτος 2019, οι ολιγάριθμοι συνάδελφοι του Τμήματος Ασφαλείας συνέλαβαν πάνω από 1500 άτομα, συλλήψεις οι οποίες κατά κύριο λόγο αφορούσαν αλλοδαπούς από τη Σύρια, το Ιράκ, το Ιράν, το Αφγανιστάν, το Μαρόκο, το Πακιστάν, την Αίγυπτο, το Κονγκό, την Σομαλία και την Ερυθραία, που προσπάθησαν ανεπιτυχώς να ταξιδέψουν με πλαστά έγγραφα προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όπως είναι εύλογο, ο δυσθεώρητος αριθμός των συλλήψεων έχει διαταράξει τις συνθήκες εργασίας των συναδέλφων μας, καθώς ο λιγοστός αριθμός των υπηρετούντων δεν επαρκεί για τις τεράστιες υπηρεσιακές ανάγκες.

Σοβαρό ζήτημα εγείρεται και με τις μη ενδεδειγμένες συνθήκες κράτησης. Η ΔΑΚΑΘ διαθέτει περιορισμένο χώρο κρατητηρίων που δεν εξασφαλίζουν τη σωστή υγιεινή και ασφάλεια των κρατουμένων. Καθημερινά, ο υπέρογκος αριθμός των συλληφθέντων προκαλεί ποικίλα προβλήματα φιλοξενίας και διαχείρισης της κατάστασης, δεδομένου ότι στους κρατούμενους συμπεριλαμβάνονται οικογένειες με μικρά παιδιά. Τα κρατητήρια γεμίζουν ασφυκτικά και μετατρέπονται σε εστίες μόλυνσης. Ο φόβος για πιθανή μετάδοση ασθενειών είναι μόνιμα υπαρκτός, ενώ έχουν σημειωθεί μεμονωμένα περιστατικά που τον επιβεβαιώνουν.

Μπορεί τα καθήκοντα του Τμήματος Ασφάλειας να έχουν πολλαπλασιαστεί, ωστόσο δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την στήριξη του προσωπικού. Μεταξύ άλλων, οι συνάδελφοί μας έχουν αναλάβει να συλλέγουν ψηφιακά τα δακτυλικά αποτυπώματα των συλληφθέντων με μηχανήματα AFIS, εργασία που μέχρι πρότινος γινόταν από Αστυνομικούς της ΥΕΕΒΕΕ. Επιπλέον, καθημερινά συλλαμβάνονται κατά μέσο όρο 10 άτομα και οι μεταγωγές γίνονται με βανάκι από προσωπικό της Διεύθυνσης. Οι διαδικασίες αυτές είναι χρονοβόρες και οδηγούν αλυσιδωτά στην καθυστέρηση άλλων υπηρεσιακών ενεργειών.

Ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο, η εφαρμογή του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού για υποχρεωτική πληκτρολόγηση όλων των ευρωπαίων Πολιτών, έχει επιφέρει ουρές και αναμονή στα σημεία ελέγχου (αφίξεις-αναχωρήσεις). Αν προσμετρηθούν και οι περιπτώσεις των διοικητικών συλλήψεων, των απελάσεων και των προστίμων για παραβιάσεις visa, γίνεται αντιληπτό το πόσο αυξάνεται ο καθημερινός φόρτος και η πίεση των συναδέλφων.

Λόγω της κατάστασης αυτής, έχουν αυξηθεί και οι κλοπές εντός των χώρων του αεροδρομίου και των αστικών λεωφορείων που τερματίζουν σ’ αυτό. Για την πρόληψη και την καταστολή των έκνομων ενεργειών, πρέπει να αυξηθούν άμεσα οι πεζές περιπολίες εντός του αερολιμένα.

Παράλληλα, το Αστυνομικό Τμήμα της Διεύθυνσης με δυσκολία ανταπεξέρχεται στα καθήκοντά του, τα οποία καλύπτουν μεγάλο εύρος αστυνομικών θεμάτων και στοχεύουν στην εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας και της ευταξίας στους χώρους του αεροδρομίου. Το δε Τμήμα Τροχαίας προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον αυξημένο όγκο επισκεπτών και να αποτρέψει την κυκλοφορική συμφόρηση πέριξ του αεροδρομίου. Αυτά τα δυο Τμήματα, παρότι παρουσιάζουν δικά τους υπηρεσιακά προβλήματα, καθημερινά λειτουργούν επικουρικά προς το Τμήμα Ασφαλείας, αναλαμβάνοντας μέρος των αρμοδιοτήτων που δεν δύνανται να διεκπεραιωθούν λόγω έλλειψης χρόνου και προσωπικού.

Εν αναμονή της θερινής περιόδου και της επικείμενης κατακόρυφης αύξησης των πτήσεων, επιβάλλεται να καταρτιστεί ένα πλήρες σχέδιο στήριξης των λειτουργιών της ΔΑΚΑΘ, το οποίο θα περιλαμβάνει την ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό και την εξασφάλιση χώρων κρατητηρίων που θα είναι σύμφωνοι με τους προβλεπόμενους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης αναδεικνύει για πολλοστή φορά το εν λόγω ζήτημα. Ωστόσο, οι λύσεις που δίνονται είναι προσωρινές και γρήγορα επανέρχεται η πρότερη κατάσταση. Για το λόγο αυτό, αιτούμαστε την παρέμβασή σας για τον διπλασιασμό των οργανικών θέσεων της ΔΑΚΑΘ, με ταυτόχρονη αύξηση των οργανικών της ΓΑΔΘ, κι όχι ανακατανομή μεταξύ Διευθύνσεων. Ενέργεια η οποία θα είναι ανάλογη της επέκτασης των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου.

 

Θεσσαλονίκη, 19 Φεβρουαρίου 2020

 

Ο Πρόεδρος

ΤΣΑΪΡΙΔΗΣ Θεόδωρος

6936800701

Ο Γεν. Γραμματέας

ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Γεώργιος

6948753589

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ-ΣΥΝΤ/ΚΑ
  • Tags

ΚΟΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ:

Κύρια άρθρα

cache/resized/8c0b966de31885bff242323b2c195a98.jpg
Ο Πρόεδρος της ΕΑΥΘ, κ. Θεόδωρος Τσαϊρίδης, και ο Γενικός Γραμματέας, κ. Γεώργιος Χατζόπουλος,
cache/resized/8f7ac487bea9f2bfe2702039f25a7004.jpg
Το Προεδρείο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης συναντήθηκε με τον Βουλευτή Β’
cache/resized/b1b0e6b4d5caa7725b798240a95ae0ef.jpg
Έπειτα από αίτημα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, μέλη του Προεδρείου της
cache/resized/c667f4604e7752bd3ba1257c70b7bd2c.jpg
Έγγραφο της Ένωσης προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ, και τον Αρχηγό της
cache/resized/1f60e96997d9a10515fc53ab4ad0539c.jpg
Είναι απόλυτα δικαιολογημένη η αγανάκτηση των δημάρχων στα θέματα ασφάλειας. Αλλά η αλήθεια απέχει
cache/resized/810a278991680b1c31e3151580f4994e.jpg
Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης ευχαριστεί θερμά όλους τους συναδέλφους που
cache/resized/fc1c7d35f7241aa00c57f2c3d22ee87a.jpg
Το καλοκαίρι υπήρξαν μαζικές αποχωρήσεις από την Τροχαία Θερμής. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, σταδιακά
cache/resized/d9a4afe6f60e74ed6ba8d08f70f0aeb0.jpg
Με μια πρώτη ματιά φαίνονται δελεαστικές οι αποσπάσεις των αστυνομικών (με έξοδα δημοσίου).

Το ASPApolice.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία των χρηστών Περισσότερα...