Η αποσυμφόρηση των φυλακών εκτόξευσε την εγκληματικότητα!Άρθρο του ΠΑΔΙΩΤΗ Δημήτρη Κύριο

Σάββατο, 02 Απριλίου 2016 00:42 μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς

Με έκπληξη παρατηρώ ανώτατα στελέχη του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Διοίκησης των φυλακών, να δηλώνουν ικανοποιημένοι με τον τεράστιο αριθμό

αποφυλακίσεων του τελευταίου χρόνου και την πρόθεσή τους για περαιτέρω μείωση των κρατούμενων.
Με αδιανόητο αριθμό αποφυλακίσεων οι αρμόδιοι λένε ότι ακόμη δεν έχουμε φθάσει στο επιθυμητό επίπεδο. Τα επίσημα στοιχεία μιλάνε για ελευθέρωση 2.000 κρατουμένων, ακόμα και ισοβιτών για βαριά κακουργήματα!
Μοναδικός στόχος των υπευθύνων ήταν η αποσυμφόρηση των φυλακών, η αναβάθμιση των υποδομών, ο υπερπληθυσμός των έγκλειστων και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, αλλά καμία σημασία δεν έδωσαν στο αντίκτυπο αυτής της ενέργειας στο κοινωνικό σύνολο. Άραγε προβληματίστηκε κανείς για το αν ήταν έτοιμοι 2000 φυλακισμένοι να επανακοινωνικοποιηθούν ή ελέγχθηκαν με κάποιο τρόπο;
Όταν ψηφίστηκε ο Νόμος 4322/2015 που περιέχει τις ρυθμίσεις για την αποσυμφόρηση των φυλακών, κάθε αντίδραση προς το περιεχόμενο του Νόμου, λαμβανόταν ως συντηρητισμός και κινδυνολογία. Αναρωτιέμαι τι έχουν να πουν σήμερα όλοι αυτοί μετά το περιστατικό στο Νέο Ηράκλειο Αττικής. Ο βαρυποινίτης, που καταδικάστηκε σε δις ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία δύο Αστυνομικών, παραβίασε την άδειά του πυροβόλησε και τραυμάτισε σοβαρά έναν άνδρα για υπόθεση ναρκωτικών και τώρα αναζητείται από τις αρχές. Το πιο παράλογο στην όλη υπόθεση είναι ότι ο συγκεκριμένος ισοβίτης είχε παραβιάσει ξανά στο παρελθόν την άδεια που του δόθηκε και παρόλα αυτά δεν εμπόδισε τη Διοίκηση των φυλακών να του χορηγήσουν νέα άδεια.
Δεν τα αναφέρω όλα αυτά γιατί όλο το περιστατικό αφορά συναδέλφους μου, απλώς οι αλυσιδωτές αντιδράσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και βλέπω ότι οι υπεύθυνοι χειροκροτούν τους εαυτούς τους γιατί τα δωμάτια των φυλακών φιλοξενούν λιγότερα άτομα. Να επισημάνω κάτι που μάλλον τους διαφεύγει: Οι φυλακές δεν είναι άδειες γιατί πάταξαν το έγκλημα, οι εγκληματίες είναι έξω κι αλωνίζουν!
Ήδη τα πρώτα στατιστικά των Αστυνομικών Υπηρεσιών δείχνουν την εκτόξευση της εγκληματικότητας. Απ’ όσο μπορώ να γνωρίζω προσωπικά δεν υπάρχει γειτονιά που να μην περνάει την χειρότερη χρονική περίοδο από άποψη διαρρήξεων, ληστειών και αρπαγής τσαντών. Και όλα αυτά, σε μια περίοδο που οι Αστυνομικοί έχουν επωμιστεί εξ ολοκλήρου το προσφυγικό ζήτημα και οι δυνάμεις απασχολούνται κυρίως σε hot-spots και Ειδομένη.
Πως θα επιτευχθεί η αστυνόμευση των περιοχών όταν οι δράστες που συλλήφθησαν και καταδικάστηκαν τις τελευταίες δεκαετίες, εν μια νυκτί ελευθερώνονται στην ελληνική επικράτεια χωρίς έλεγχο; Ακόμα και τα «βραχιολάκια» σε κάποιους φαίνονται υπερβολικό μέτρο. Όμως, όταν διαπράττονται εγκλήματα και σοβαρά αδικήματα εις βάρος συμπολιτών τους, δεν τους βλέπω να ευαισθητοποιούνται ανάλογα.
Πρέπει επιτέλους αυτό το κράτος να σοβαρευτεί. Οι νόμοι θεσπίζονται για να φέρνουν την ευημερία και την ειρηνική διαβίωση των πολιτών. Ο σωφρονισμός στοχοθετεί την βελτίωση της διαγωγής των κρατουμένων. Δυστυχώς, στην Ελλάδα του 2016 πλέον ψηφίζονται νόμοι που εξυπηρετούν τους φυλακισμένους και τρομοκρατούν τους πολίτες. Ο πλήρης παραλογισμός!
Πρέπει να μπει ένα φίλτρο στις αποφυλακίσεις. Επειδή η λέξη σωφρονισμός έχει καταλήξει να είναι ειρωνική, επιβάλλεται πρωτίστως να εξασφαλιστούν τα εχέγγυα για την μετέπειτα απασχόληση και απορρόφηση των κρατουμένων από την κοινωνία. Με τα σημερινά δεδομένα οι αποφυλακιζόμενοι οδηγούνται μαθηματικά στην περιθωριοποίηση.
Διαφορετικά, χωρίς τις κατάλληλες πρωτοβουλίες και με «κενούς» Νόμους, θα παίζουμε κλέφτες κι αστυνόμους, όπου η Αστυνομία θα πιάνει τους παραβάτες και η Δικαιοσύνη θα τους αφήνει ελεύθερους!


Δημήτρης Παδιώτης
Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ-ΣΥΝΤ/ΚΑ
  • Tags

ΚΟΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ:

Κύρια άρθρα

cache/resized/7c8b24e941e631bcb420681ee838caa1.jpg
Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης ευχαριστεί θερμά την εταιρεία «ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ», η οποία
cache/resized/6f3ca76d38c600652897d216f1553c5e.jpg
Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε τον Διευθυντή Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης,
cache/resized/0b4b5f2b0b56dda9b72db0c7f0d822ea.jpg
Ντράπηκε μέχρι και η ντροπή... Το δικαστήριο αποφάνθηκε πως ο θάνατος των ΕΥΑΓΓΕΛΙΝΕΛΗ και
cache/resized/d38d4f19403de5db0a2fb9edf70faa18.jpg
Παρέμβαση για τα θέματα της εγκληματικότητας και των «χίλιων» προβλημάτων, που όπως αναφέρει
cache/resized/73933ecb3ebfd7b1dd1ffc03b068a9f8.jpg
Διάλυση βάρεσε το Α.Τ. Αμπελοκήπων - Μενεμένης!! Παρά τις όποιες ενέργειες της Ένωσης, η
cache/resized/ca6524e44667d5e50053bca9b76b84a5.jpg
Ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης επισκέφθηκαν τον
cache/resized/3ea005ab50c4d12857ae99991a5dbb6e.jpg
Μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, για έκτη συνεχόμενη χρονιά, η Ένωση Αστυνομικών
cache/resized/5e8be3a5df566eadc822622f3a6c64a6.jpg
Αίτημα προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, μέσω ΠΟΑΣΥ, για είσοδο των

Το ASPApolice.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία των χρηστών Περισσότερα...