Aυτοδίκαιη χρήση ρεπό

Κυριακή, 28 Ιουνίου 2015 23:31 μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς

Μετά από πολλά ερωτήματα συναδέλφων μας, η Ένωσή μας με το υπ’ αριθμ. 110/2014 από 28-07-2014 έγγραφό της, έθεσε στην Δ/νση Νομικής Υποστήριξης/Α.Ε.Α.

τα παρακάτω ερωτήματα που αφορούν την ερμηνεία του Π.Δ. 394/2001 σχετικά με το δικαίωμα αυτοδίκαιης χρήσης των ημερήσιων αναπαύσεων από τα μέλη της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ παράλληλα απέστειλε γνωμοδότηση της Νομικής Συμβούλου μας, κας Παναγιώτας ΦΑΡΜΑΚΗ, για το εν λόγω ζήτημα.
Ωστόσο, προβληματισμό μας δημιούργησε η πολύμηνη καθυστέρηση της νομικής Υπηρεσίας να απαντήσει στην Ένωσή μας, η οποία εν τέλει προέκυψε μετά από αλλεπάλληλες οχλήσεις μας για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα το οποίο αφορά όλο το αστυνομικό προσωπικό.
ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ:

Α) Είναι σύννομη η πρακτική που ακολουθούν ορισμένες Υπηρεσίες, οι οποίες χορηγούν μια μόνο ημερήσια ανάπαυση κατά τη 12η – 15η ημέρα της δεύτερης εβδομάδας, παρότι κατά συμψηφισμό οφείλονται δυο ρεπό που πρέπει να χορηγηθούν;
Β) Η χορήγηση μιας μόνο ημερήσιας ανάπαυσης, κατά τη 12η – 15η ημέρα της δεύτερης εβδομάδας συνεπάγεται την απώλεια του δικαιώματος υποβολής αναφοράς – γνωστοποίησης, αμέσως μετά την παρέλευση του δεκαπενθημέρου, για τη λήψη του ενός μόνο οφειλόμενου ρεπό;
Γ) Είναι σύννομη η αντιμετώπιση του ανωτέρω φαινομένου υπό τις εξής ερμηνευτικές εκδοχές της σχετικής διάταξης;
• κατά τη ρητή γραμματική διατύπωση του αρ. 1 παρ. 3 Π.Δ. 394/2001 προβλέπεται ότι το αστυνομικό προσωπικό στο οποίο δεν χορηγήθηκαν οι ημερήσιες αναπαύσεις, μετά το πέρας του δεκαπενθημέρου, κάνει, αυτοδικαίως, χρήση των οφειλόμενων ημερησίων αναπαύσεων. Εκ της διατύπωσης της διάταξης συνάγεται ότι εφόσον έχει χορηγηθεί μια εκ των δυο δικαιούμενων ημερήσιων αναπαύσεων κατά την 12η – 15η ημέρα, μετά το δεκαπενθήμερο τα μέλη του αστυνομικού προσωπικού δύνανται άμεσα να γνωστοποιήσουν την αυτοδίκαιη χρήση της δεύτερης ημερήσιας ανάπαυσης. Η ερμηνεία αυτή προκύπτει από τη χρήση πληθυντικού αριθμού «…κάνει, αυτοδικαίως, χρήση των οφειλόμενων ημερησίων αναπαύσεων...», χωρίς να εξαιρείται ρητά η περίπτωση που το οφειλόμενο ρεπό είναι μόνο ένα. Συνεπώς, προς αντιμετώπιση της ανωτέρω πρακτικής, η αυτοδίκαιη χρήση μιας ημερήσιας ανάπαυσης δεν αντιτίθεται προς το γράμμα του νόμου και το μέλος της Ελληνικής Αστυνομίας δύναται να γνωστοποιήσει τη χρήση της μιας οφειλόμενης ημερήσιας ανάπαυσης. Δυνάμει της ανωτέρω ερμηνείας δεν παραβιάζεται ούτε ο σκοπός του νομοθέτη, καθώς επιτυγχάνεται η υποχρέωση της χορήγησης των δυο ημερησίων αναπαύσεων κατά το αυστηρό χρονικό πλαίσιο που θέτει ο νόμος, πλέον ότι προστατεύεται το προσωπικό από την υπέρμετρη καταπόνηση, η οποία τυχόν συνεπάγεται την μείωση της υπηρεσιακής απόδοσης και την έκθεση της Υπηρεσίας και των αστυνομικών υπαλλήλων σε κινδύνους. Και
• με δεδομένη την υποχρεωτική χορήγηση των ημερησίων αναπαύσεων, σύμφωνα με το αρ. 1 παρ. 3 Π.Δ. 394/2011, το δεύτερο ρεπό, εφόσον δεν χορηγείται εντός του δεκαπενθημέρου δύναται να μεταφέρεται αυτοτελώς στην επόμενη εβδομάδα (τρίτη εβδομάδα) και να χορηγείται με την ίδια διαδικασία. Ειδικότερα, σε περίπτωση που την 12η, 13η, 14η, 15η ημέρα δοθεί μόνο μια ημερήσια ανάπαυση (το ρεπό της πρώτης εβδομάδας), το δικαίωμα της δεύτερης ημερήσιας ανάπαυσης (από το ρεπό της δεύτερης εβδομάδας) μπορεί να μεταφερθεί αυτοτελώς στην επόμενη εβδομάδα (τρίτη εβδομάδα), αποτελώντας ως προς αυτή πρώτο από τα δυο ρεπό. Δηλαδή στο τέλος της τρίτης εβδομάδας πρέπει να χορηγηθούν δυο ημερήσιες αναπαύσεις, μια που προέρχεται από το ρεπό της δεύτερης εβδομάδας και μια που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια της τρίτης εβδομάδας.

Ο Κλάδος Διοικητικής Υποστήριξης & Ανθρωπίνου Δυναμικού/ Διεύθυνση Νομικής Υποστήριξης /Τμ. 1ο Νομικών Υποθέσεων/ Α.Ε.Α., μας απάντησε με το υπ' αριθ. 1710/15/338200 από 21-02-2015 έγγραφό του, με θέμα: «Χορήγηση Ημερήσιας Ανάπαυσης Αστυνομικού Προσωπικού», το οποίο επισυνάπτουμε και με το οποίο οφείλουν πλέον να ευθυγραμμιστούν όλοι οι Διοικούντες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Τέλος, θέλουμε να τονίσουμε την παρ. 4 του εγγράφου που αναφέρει: «… όσον αφορά στις περιπτώσεις όπου η Διοίκηση αρνείται να συμμορφωθεί προς την υποχρέωσή της, ως αυτή εκτίθεται ανωτέρω και προβαίνει στη χορήγηση μιας μόνο εκ των δυο δικαιούμενων ημερήσιων αναπαύσεων κατά την 12η – 15η ημέρα, το αστυνομικό προσωπικό δύναται, κατά τα ρητώς οριζόμενα στο π.δ. 394/2001, μετά το πέρας του δεκαπενθημέρου να κάνει αυτοδίκαιη χρήση της οφειλόμενης δεύτερης ημερήσιας ανάπαυσης, με μόνη προϋπόθεση την υποβολή αναφοράς-γνωστοποίησης προς την Υπηρεσίας του.»

Παρακαλούμε τα μέλη μας να μην διστάσουν να κάνουν χρήση της ανωτέρω διάταξης, καθώς η ημερήσια ανάπαυση είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας και δεν μας χαρίζεται από κανέναν. Η Ένωση, όπως πάντα, θα σταθεί δίπλα σε κάθε συνάδελφο και δε θα επιτρέψει καμία αναίτια καταστρατήγηση του δικαιώματος μας αυτού.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

THESSpolice

  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ-ΣΥΝΤ/ΚΑ
  • Tags
ΔΩΡΕΑΝ δυο παιδίατροι για τα παιδιά των μελών της
Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης αφουγκραζόμενη τις ανάγκες των μελών της,
Συνεργασία της Ένωσης με την ομάδα Αθλητικής
Συνάδελφοι, Όπως είχαμε ανακοινώσει, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης συνεχίζει
Απαντήσεις σε θέματα που αφορούν
Δεν μπορώ να πάω στην υπηρεσία μου σήμερα λόγω ασθένειας. Τι κάνω;Σε περίπτωση που για
Η μισθοδοσία των Στελεχών των ΕΔ και ΣΑ σε νέα
Τα στελέχη των ΕΔ και ΣΑ που μισθοδοτούνται από το 2010 και μετά μέσω Ενιαίας Αρχής
Τι ισχύει για την υγειονομική και φαρμακευτική
Θεσσαλονίκη, 11 Ιανουαρίου 2016Η Ε.Α.Υ.Θ. ενημερώνει όλους τους συναδέλφους ποιοι είναι
Πρόγραμμα λειτουργίας εξωτερικών ιατρείων 424.
Γνωστοποιήθηκε από τη γραμματεία του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου το πρόγραμμα
Ερωτηματολόγιο για ίδρυση σκοπευτικού συλλόγου
Υπάρχει πρόθεση να δημιουργηθεί Σκοπευτικός Σύλλογος Αστυνομικών Θεσσαλονίκης!Για το λόγο
Το ασφαλιστικό Αστυνομικών. Όρια ηλικίας,
Το ασφαλιστικό Αστυνομικών - Στρατιωτικών. Όρια ηλικίας, υπολογισμός σύνταξης και εφάπαξ,

ΚΟΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ:

Κύρια άρθρα

cache/resized/4bc281b5d7701e8534fbc5db7762b1c0.jpg
Προχθές εντός της πλατείας του εμπορικού κέντρου είδαμε σκηνές απείρου κάλους με επίθεση
cache/resized/27171d6ae1bb00636521882b53e86062.jpg
Προσπαθήσαμε μέσα σε λίγες σελίδες, χωρίς πολλά λόγια και με εικόνες από τις πάμπολλες ενέργειές
cache/resized/78b213854cd511f976e68b73962eb9d5.jpg
Επίσκεψη στην ΔΑΚΑΘ με αφορμή την έναρξη της τουριστικής περιόδου Είναι απαραίτητη η άμεση
cache/resized/5bd315321d708ec516ffa79d965da9d8.jpg
Σήμερα ενημερωθήκαμε για την απόφαση του Αρχηγείου να αποδεχτεί το αίτημα συγκεκριμένης
cache/resized/7c8bffde72d23b49ad229d01cfad6db8.jpg
Καλούμε την Φυσική Ηγεσία η οποία έκανε την επιλογή για τις πρεσβείες να μας ενημερώσει αν
cache/resized/bfe72be11ce7ad892e2dd1cd8d81e099.jpg
29 Μαρτίου 2010….. Ημέρα ορόσημο για την Ελληνική Αστυνομία… Κάνει την εμφάνιση της μια
cache/resized/77dc39be6690e5bf7f06ae44597c92af.jpg
Ο Νεοέλληνας στη χειρότερη φάση του , υποκρίνεται ότι διοικεί και διοικείται , κάνει πώς νομοθετεί,
cache/resized/0039ffe9d5950b669ff6a23a3cadf6d1.jpg
Από το 2009 όπου ο τότε Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την είσοδο της Χώρας στα μνημόνια ξεκίνησε ένας